Tajne lepote azijskih žena

Besprekoran ten, lice bez bora, graciozna figura, sjajna kosa – snovi o lepoti azijskih žena, nisu drugačiji od onih koje imaju Evropljanke. One postižu perfekciju koristeći tradiciju, ali i moderne tehnike u kozmetologiji.

Azijskoj ženi je bitno da izgleda mlado i zdravo. Otuda dolazi popularnost kozmetike protiv bora (NAPOMENA: Ovde link treba da usmeri čitaoca na TIENS kozmetiku – APROTIE CIRCE serum i krema) primenjivane čak i od strane žena u svojim 20-im godinama.  Razlog za to još uvek nije toliko popularan u zapadnom svetu, anti-ejdžing filozofija, koja sprečava efekte starenja, a ne otklanjanje onoga što je proteklo vreme već učinilo koži i telu. Azijske žene primenjuju svaki dan više od 10 kozmetičkih proizvoda. Na primer, one mogu da koriste 3-4 različita porizvoda za kožu oko očiju tokom samo jednog rituala lepote, koji izvode svakog jutra i večeri. One posvećuju veliku pažnju čišćenju kože.

Sunce? STOP!

Azijske žene, kada je u pitanju nega lepote, cene najnovija visoko-tehnološka unapređenja u kozmetologiji i tretmanima estetske medicine, isto koliko i prirodne sastojke i ritual koji se koriste vekovima za negu lepote u ovim kulturama, na primer, zeleni čaj ili masaže. Azijske žene su zaista opsednute foto-starenjem, stoga je velika popularnost krema sa visokim SPF kao i zaštite od sunčevih zraka…pod suncobranom tokom šetnje na vrelom letnjem danu. Za njih, lepa koža je koža koja nema tragove preplanulosti, i pošto je bela koža ideal, velika je potražnja za različitim tipovima krema i maski koje posvetljuju kožu.

Putevi ka čovekovoj lepoti vode kroz njegov stomak

Azijske žene znaju da ono što jedemo ima ogroman uticaj na lepotu.  Ovo se ne odnosi samo na održavanje vitke figure, već in a spoznaju da čak i najskuplja kozmetika neće delovati ukoliko ne dobije odgovarajuću podršku iznutra. Azijska kuhinja, stoga, nije samo ukusna i zdrava, već i dobra za lepotu. Ona ide u pakovanju sa voćem i povrćem – izvorima vitamina, uključujući vitamin C i E – snažnih antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje.

Ishrana azijskih žena je takođe bogata ribom, koja je pored toga što imaju bogatu nutritivnu vrednost, veliki izvor nezasićenih masnih kiselina (omega-3). (NAPOMENA: hiperlink do TIENS Omega-3 suplementa) Ove kiseline, ne samo da doprinose prevenciji i umanjuju simptome takozvanih “bolesti modernog doba”, već takođe podstiču prosece regeneracije kože, ublažavaju njenu iritaciju, smanjuju otok i odlažu proces starenja.  Plodovi mora, sa druge strne, pored omega-3 sadrže i mnoge vitamin (naročito B vitamine) i minerale kao što su, selen, cink, gvožđe, magnezijum, kalcijum, fluor. Oni su važni, ne samo za pravilno funkcionisanje tela (na primer, kalcijum – gradi kosti), (NAPOMENA: hiperlink do TIENS Kalcijum suplementa) već poboljšavaju stanje kože vraćajući joj elastičnost.

Soja čini  još jedan ključni element dijete azijskih žena, i slično ribi i morskim plodovima, izvor je omega-3 kiselina i B vitamin, ali takođe sadrži izoflavone – prirodni fito-estrogen. (NAPOMENA: hiperlink do TIENS Kanli suplementa) Nakon ulaska u telo, oni oponašaju dejstvo etrogena. Na ovaj način, oni mogu da podrže hormonski balans žene, i na taj način takođe da utiču na proizvodnju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u dubljim slojevima kože. Iznad svega toga, oni su snažni antioksidansi. Kao deo “dijete za lepotu” voće  biljke jujuba je takođe popularno u Kini, poznato i kao kineska urma, (NAPOMENA: hiperlink do TIENS Ekstrakta kineske urme)  kao i seme lotosa ili ginseng koren, dok su u Japanu – alge.

Zdrava ishrana je od strane azijskih žena, obogaćena dijetetskim suplementima. Njihova primena je u Aziji široko rasprostranjena.

Prirodni saveznici lepote

U brizi o lepoti aziskih žena, presudnu ulogu igra tradicija i priroda. U kineskoj kulturi, reč “balans” je posebno istaknuta. Stoga, ideja stresa, nagomilavanja tenzije, koji negativno utiču na nečije zdravlje i lepotu, ovde nisu poznate.

Masaža lica igra značajnu ulogu u negovanju lepote azijskih žena. Lupkanje, milovanje i štipkanje kože, poboljšava konture lice, oputša mišiće i sprečava pojavu bora. Korisna svojstva soje, iskusile su azijske žene, ne samo kroz njeno konzumiranje, već i kroz primenu kozmetičkih preparata čiji je glavni sastojak. Soja je naročito efikasn u kozmetici protiv starenja. Njeni aktivni sastojci poboljšavaju tonus kože i hidriraju je.

Još jedan kozmetološki hit u Aziji je zeleni čaj. Već vekovima se smatra izvorom zdravlja i mladosti. Njegova izuzetna svojstva se primenjuju i u kozmetologiji, uglavnom zahvaljujući polifenolima. Ova jedinjenja pokazuju antioksidativna svojstva (uklanjaju slobodne radikale), koji dodatno deluju snažnije od vitamin C i E. Kao rezultat korišćenja kozmetičkih preparata koji sadrže antioksidanse, vezivno tkivo kože i krvnih sudova postaje snažnije, i koža je bolje zaštićena protiv UV zračenja. Ovo je razlog zbog kog se ekstrakt zelenog čaja često koristi u preparatima, koji su dizajnirani za borbu protiv starenja. Takođe je efikasan, prema rečima Inka, za mladu kožu, pomažući u snižavanju prekomerne proizvodnje sebuma, odgovornog za masnu kožu.  Zeleni čaj se takođe dodaje u kozmetičke proizvode protiv celulita, šampone, regeneratore, a zahvaljujući lepoj aromi, i u losione za telo i parfeme.  Kućni metod za lepotu kose kineskih žena je, na primer, sredstvo za ispiranje kose pripremljeno od 2 šoljice zelenog čaja i desetak kapi ulja ruzmarina.

Biser, kamelija i slavuj

U prirodnoj azijskoj kozmetici, jasmin se pokazao veoma popularnim. Ulje od jasmina omekšava kožu, ali u isto vreme pojačava i svoju zaštitnu barijeru, ublažava iritaciju, nadoknađuje manjak lipida. Ono što je značajno, on hidrira ne samo epidermis, već i dublje slojeve kože. Kozmetika na bazi praha bisera je veoma često korišćena od strane kineskih žena. U tadicionalnoj kineskoj medicini, se takođe primenjuje kao suplement. Smatra se da prah bisera ima anti-inflamatorna, anti-bakterijska, ali iznad svega lekovita i rashlađujuća svojstva. Kozmetički preparati koji sadrže biser u prahu, prema kineskim ženama, pomaže u borbi protiv bora, poboljšava ten kože, izbeljuje je i štiti od sunca. Japanske žene imaju slabost što se tiče primene kozemtike sa uljem kamelije. One utrljavaju subaki – hladno ceđeno ulje od semenki kamelije, u kosu i kožu noktiju, kao i u kožu lica, vrata, dekoltea i celog tela. Pomaže u borbi protiv strija, promena u boji kože, i odlično hrani kožu. Međutim, pravi izvozni blokbaster japanske kozmetologije je maska napravljena od izmeta slavuja, koji intenzivno hidrira, omekšava, posvetljuje tamne promene u boji kože, smanjuje bore i poboljšava izgled kože.

 

 

U ime lepog tela

Azijatska nega tela je, osim kozmetičkih preparata, uglavnom u korišćenju masaža, ali takože i u fizičkoj aktivnosti. Različiti tipovi azijskih masaža, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, vraća harmoniju i podiže nivo energije. Oni imaju za cilj da poboljšaju kako mentalne, tako i fizičke performanse. Jedna od najpopularnijih je šijacu masaža, doslovno prevedena „masaža prstom”, koja je prilagođena potrebama tela pojedinca. Šijacu masaža se izvodi na prostirci postavljenoj na pod, bez upotrebe ulja, odeveni u široku odeću. Maser tokom tretmana izvodi ponavljanje pritisaka palcem, na svakom delu tela, čime reguliše protok či energije pacijenta. Ovo bi trebalo da pruži dobro raspoloženje, ali takođe poboljša izgled pošto masaža poboljšava funkciju kardiovaskularnog i limfnog sistema.

 

Javno vežbanje je specifično za Aziju, pogotovo za Kinu. Na otvorenom, u parkovima, kinezi kolektivno učestvuju u različitim oblicima vežbnanja – od tai-čija, kung-fua, joge, do specijalnih vežbi za starije ljude. Prema Kinezima, svi ovi oblici vežbanja utiču na harmoniju tela i duha, poboljšavajući celu fiziologiju tela, obezbeđujući zdravlje, vitkost i samim tim lepotu.