Putovanja

8 razloga zbog kojih vredi posetiti Kinu
 

 

Istorijske znamenitosti jedne od najstarijih civilizacija na svetu i gradovi od preko million stanovnika sa neboderima. Izvrsn kuhinja i jedinstvena čuda prirode. Izučite 8 razloga da posetite Kinu, sa ciljem da naučite da se ova zemlja ne svodi samo na Veliki kineski zid…
 

1. Jednostavno je drugačija

Kina privlači turiste iz Evrope svojom različitošću, njena jedinstvenost može se pronaći u skoro svakom aspektu života, uključujući njenu kulturu, filozofiju, medicinu, kuhinju, i konačno, njen svakodnevni život i mentalitet njenih stanovnika.

 

 

2. Kineske grandioznosti

Izgleda da Kinezi imaju slabu tačku kada su u pitanju grandioznosti. Ovo je najnaseljenija zemlja na planeti, sa najvećim gradovima, najvišim zgradama i najdužom rekom u Aziji, sa najtežim jezikom, kao i sa pećinom na najvišoj nadmorskoj visini na svetu – pećina Vrata Raja u Tianmenu, ona do koje se može doći sa najdužom žičarom na svetu (7.455 metara dugačkom). Kin postaje novi lider u destinacijama za poslovna putovanja, kako na domaćim, tako i na međunarodnim linijama. Prema Globalnoj asocijaciji za poslovna putovanja, do 2016., Kina može da nadmaši USA na ovom polju. Ali ovo nisu sve Kineske grandioznosti.

 

3. Svako godišnje doba je odlično

Kina je prostrana zemlja, rasprostranjena u mnogim različitim klimatskim zonama. Prema tome, svako godišnje doba je odlično za posetu. Putujući po Kini, važno je zapamtiti da ponekad toplo proleće u Pekingu, i toplo vlažno leto u Kantonu, mogu biti na razdaljini od 3 sata leta domaćim avionskim linijama.

 

 

4. Čuda prirode

Kinu ne čine sam njen industrijalizam i neboderi, već je čine i neverovatna čuda prirode, npr. Kanjon Skakanje tigra (Tiger leaping gorge) – jedan od najdubljih i najlepših kanjona na svetu. Nekad i čovek pomogne majci prirodi kao što je slučaj sa terasastim pirinčanim poljima „Zmajeva kičma”, strma strana planine koju su generacijama uklesivali lokalni poljoprivrednici u obliku stepenica, koje su im pružale mogućnost za uzgoj pirinča.

Nezaboravni vizuelni stimulansi su u domenu 20.000 kraških polja, raštrkanih u dolini reke Li, naročito pri izlasku i zalasku sunca, kada je voda prekrivena čamcima za ribolov od bambusa sa kormoranima obučenim da pecaju ribu na brodu.

Dankia reljefni oblici će takođe zadiviti posmatrača – ovo su jedinstveni pejzaži u formi peščara živopisne crvene boje (na kineskom dankia znači “crveni zraci sunca”); isto kao i živopisni hramovi isklesani u steni – Longmen pećine, takođe poznate pod nazivom Zmajeva kapija.

 

 

5. Nezaboravni gradovi

Jednostavno je nemoguće upoznati Kinu bez posete Pekingu. Njegove najveće atrakcije su: Veliki kineski zid, Zabranjeni grad, Letnja palata i Tjananmen trg. Osim ovog, vredi videti i druge kineske gradove od preko milion stanovnika, kako one koji datiraju iz drevnih vremena, tako i one koji su nastali u poslednjih nekoliko desetina godina. Kad je reč o Šangaju, ne bi trebalo propustiti čuvene Iuiuan bašte i Band okrug, gde su izmešani Kineska i inostrani arhitektonski stilovi. Turisti će takođe biti u iskušenju od Nanđinga sa njegovim Kapijama Kine i Konfučije hramom; ili Suzhou gradom, zvanim „Venecija istoka“ zbog toga što ima 380 mostova.

 

6. Raj za gurmane

Kada putujete u Kinu, možete probati različite kuhinje u svakom od njenih okruga. Pored četiri najpoznatija regionalna tipa, a to su severna – Pekinška, južna – Kantonska, istočna – Šangajska i zapadna – Sečuanska, takođe su vredna degustacije jela iz Hunan (centralne Kine) i Fukian (jugo-istočna Kina) kuhinja. Svaka od njih, iako su u osnovi slične, imaju veoma jedinstven ukus.

 

 

7. Put svile – suveniri dobrodošlice

Put svile je sama po sebi turistička maršuta za obilazak zemlje. Naziv objašnjava istorijsku trgovačku maršutu koja počinje u Kini i probija se kroz centralni deo Azije, vodeći do Istambula. Duž nje, možete videti brojne pejzaže od kojih zastaje dah i lokacije bogate kineskim nasleđem. Na primer, prvobitna prestonica Šian, sa svojom najvećom atrakcijom – Armija od terakote. Armija se sastoji od 8.099 skulptura vojnika u prirodnoj veličini poređanih u preciznu vojnu formaciju u podzemnim dvoranama još od 3 veka pre nove ere. Imajte na umu da svila, u bilo kom obliku, nije jedini vredan suvernir iz Kine. Tu je još i kineski čaj zajedno sa setom za služenje, slike sa kineskom kaligrafijom i svakako kineske biljke.

 

 

8. Razumevanje kineskog jezika

Sve više ljudi u svetu uči kineski jezik. Mnogi od njih ga uče u profesionalne svrhe. Ništa ne olakšava poslovne pregovore sa Kinezima, kao par reči izgovorenih na njihovom maternjem jeziku od strne njihovog inostranog partnera. Kineski se smatra jednim od najtežih jezika na planeti, ali to ne znači da je nemoguće naučiti ga. U poređenju sa drugim stranim jezicima, on jedino zahteva više vremena da bi se savladao. Ništa ne može bolje da pomogne pri učenju jezika, nego boravak u zemlji gde je pojedinac primoran da ga koristi svaki dan. U slučaju kineskog jezika, preporučljivo je da se polovina vremena planiranog za njegovo učenje provede u Kini. Ovo je takođe sjajna prilika da se obiđe zemlja.

 

Zbog čega je bilo baš 8 razloga? Broj 8 je magični i srećan broj u Kini, što takođe možete naučiti ako otputujete tamo.