Uvod

Sretna Kineska Nova godina Koze!

Istorija kineskog zodijaka seže u drevna vremena. Čak i danas, Kinezi ga koriste kao izvor informacija o karakteru, talentima, sklonostima i ponašanju drugih ljudi. Svaka osoba, u zavisnosti od datuma rođenja, pripada jednom od 12 znakova: Pacov, Vo, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas i Svinja.

Kineski zodijak vođen je brojem 12. Sačinjen je od 12 znakova nazvanih po životinjama. Mađutim, konstanta ciklusa može da se podeli ne samo na 12 meseci kao u zodijaku koji je poznat u Evropi, već takođe na 12 godina i 12 dvostrukih sati jednog celog dana. Štaviše, važnu ulogu u kineskom zodijaku igraju 5 elemenata: voda, drvo, vatra, zemlja i metal. (NAPOMENA: link vodi na opis teorije o 5 elemenata primenjene, npr. u kineskom zdravstvenom konceptu, kineskoj medicini i kuhinji.) Ukratko, 60 kombinacija se može izbrojati, koje se dodeljuju određenim godinama, forma 60-togodišnjeg ciklusa utiče na ljude rođene u datom trenutku.

Mitologija kineskog zodijaka

Mnoge priče o poreklu zodijka su se nakupljale tokom godina, od kojih su dve najrasprostranjenije. Prva tvrdi da je Buda taj koji je pozvao sve životinje, ali samo 12 ih je došlo. Kao nagradu, Buda je obećao da će svaku godinu nazvati po jednoj životinji, onim redom kojim budu stigle. Red je bio: Pacov, Vo, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas i Svinja. Prema drugoj legendi, 12 životinja se svađalo oko toga koja je od njih najznačajnija. Pošto nisu mogle da postignu sporazum, pitale su bogove da reše raspravu. Zbog toga je trka zakazana: životinja koja prva pređe reku zauzela bi prvo mesto u ciklusu uzastopnih godina. Životinje su se okupile na jednoj obali reke, i kada je dat signal, skočile su u vodu. Vo nije čak ni osetio da mu je pacov skočio na leđa. Potom, kada je vo bio blizu druge strane reke, pacov je skočio ispred njega, dosegao obalu i pobedio u trci. Redosled kojim su životinje stizale na cilj, odredio je redosled po kojim upravljaju različitim periodima u kalendaru.

Da li je bolje biti Pacov ili Svinja?

Prema Kinezima, priroda životinje koja upravlja datom godinom, ima jak uticaj na ljude rođene u tom periodu. Kineski zodijak ne bavi se toliko proricanjem sudbine, već više obezbeđuje informacije o karakteru, stilu života, emocijama, aktivnostima, jakim i slabim stranama osobe rođene pod određenim znakom. Na taj način, može da pomogne odabiru poslovne karijere ili životnog partnera, ali takođe pomaže u razumevanju prijatelja, kolega i šefa. Možda zbog toga vredi iskoristiti prednost kineske mudrosti i saznati ko smo mi u stvari?