Kineski simboli

Simboli igraju značajnu ulogu u kineskoj tradiciji i kulturi. Oni prate svakog Kineza kroz ceo život, od rođenja do smrti. Stoga, ulazak u svet kineskih simbola nam omogućava da bolje razumemo prirodu ljudi iz Kine.

 

Kineska tradicija i njena povezanost sa simbolizmom u širem smislu, datira još iz prastarih vremena. Sve do danas, Kinezi mu pridaju veliki značaj. Oni rado kupuju talismane i različite amajlije, za koje se misli da donose sreću, prosperitet i zaštitu od zlih sila. Prema Kinezima, simboli su, pored ostalih stvari, ti koji uvode red u svet i omogućavaju nam da živimo u skladu sa određenim principima.  Zbog toga se Kinezi okružuju simbolima u kući, na poslu, nose ih sa sobom ili uključuju u logo svoje kompanije. U svetu kineskih simbola, životinje i bolje igraju najznačajniju ulogu.

 

Zmajeva dobrota, kornjačina konstantnost

Kinezi veruju u moć takozvane “četiri čudesne životinje” koje potiču iz drevne mitologije: zmaj, feniks, jednorog i kornjača.

 

Zmaj simbolizuje sreću i dobrotu. To je jedno od najznačajnijih stvorenje kineske mitologije i verovatno jedna od najčešće povezivanih sa Kinom, od strane prosečnog Evropljanina. Od početka vremena, zmaj predstavlja mušku jang energiju i kreativnost. Nošenje zmajevog talismana za jednog Kineza znači osnaživanje pozitivnom energijom. Zmaj takođe igra značajnu ulogu u tradicionalnim svadbenim ritualima u Kini. Podrazumevano značenje zmajevog plesa tokom svadbenog veselja je veoma seksualno. Tokom tog plesa tek venčani par napušta svadbenu proslavu i odlazi na počinak.

 

Drugo popularno moćno biće u Kini je feniks. U kineskoj mitologiji, feniks je predstavljen kao vladar svih ptica. On je postao symbol čednosti i ženstvenosti, ali iznad svega symbol jin energije. On se smatra utelovljenjem ženstvenosti. Kineski feniks spojen sa kineskim zmajem, predstavljaju savršen odnos između venčanog para, i takođe upućuje na jin i jang energiju.

 

Životinjski symbol dobrote u Kini je jednorog. Kinesk verzija je, međutim, drugačija od one koja je poznata u Zapadnoj kulturi. On može imati, ne samo jedan, već dva, ili čak tri roga na svojoj glavi. Jednorog je takođe simbol volje za rađanjem potomstva. Kornjača je, sa druge strane, simbol izdržljivosti, nezavisnosti kao i mudrosti i dugovečnosti. According to Chinese tradition, the turtle holds within the secrets of Heaven and Earth. Prema kineskoj tradiciji, kornjača čuva u sebi tajne neba i Zemlje.

 

Nasuprot ovim natrpirodnim bićima, kineski simbolizam sadrži i druge životinje kao što su tiger, jelen, ždral ili lav.

 

Lav je, prema kineskim verovanjima, symbol moći, visočanstva i sreće. Trebalo bi da štiti ljude od zlih sila. Skulpture koje prikazuju lava se često viđaju ispred ulaza u značajne građevine i javne objekte. TIENS Grupa takođe koristi ovaj simbol u svom brendiranju. Koristi lava sa raširenim krilima – nebeskog lava, koji je simbol snage i slobode.

 

Bela – tuga, crvena - sreća

 

Boje u Kini mogu često imati drugačiju simboliku nego u Evropi. Ovo je izraženo kako u poslovnju, tako i u socijalnim interakcijama. Stoga je lako načiniti grešku darujući poklone, šaljući pisma ili pozivnice i birajući garderobu kako za formalne, tako i za manje formalne prilike. Ako za primer uzmemo belu, na Zapadu je simbol čistote, nevinosti, povezan uglavnom sa svadbenom tradicijom, stoga je povezana sa srećnim momentima. Međutim, u kineskoj tradiciji bela opisuje žalost i tugu.

 

Za kinesku osobu, boja radosti je crvena. Zbog toga je dekoracija koja se koristi tokom ceremonija venčanja u ovoj boji. Slično tome, tokom drugih porodičnih svečanosti, crvena traka sa sa novčićem je npr. vezana oko noge novorođenog deteta. Boja trake trebalo bi da donese detetu sreću tokom života, a novčić ima za cilj da zaštiti od zla. U Kini, mesec dana nakon rođenja deteta, organizuje se proslava u čast novorođenčeta, tokom koje gosti daruju dete crvenim jajima. They symbolise harmony and happiness. Crvena u Kini takođe znači lojalnost i hrabrost, donosi slavu i pomaže održavanju dobrog zdravlja. Zbog toga, Kinezi veruju da je uvek poželjno imati kod sebe nešto crvene boje.

 

Igra boja

Pri kontaktiranju sa Kinezima budite oprezni sa crnom. Ona ima dvostruko značenje u Kini – kako pozitivno, tako i negativno. Može da simbolizuje odlučnost, pravednost i nesebičnost jer podseća na gvožđe. Međutim, može značiti zlo, tajnost, lukavstvo i prevaru. Ljubičasta je, sa druge strane, “bezbedna” boja, koju Kinezi povezuju sa mudrošću i osnaživanjem. Plava, sa druge strane, znači čistoću, bezazlenost i melanholiju. Njena nijansa je u kineskoj trdiciji više zeleno-plava. Često se vezuje za detinjstvo. Zelena je boja proleća, život, dinamičnosti, ali može imati i negativnu konotaciju. Na primer, zelena može biti povezana sa neverom.

 

U prošlosti, žuta, koja se na Zapadu – slično kao i crvena – vezuje za boje Kine, bila je carska boja. Povezana isključivo sa carskom porodicom, simbolizovala je moć i bogatstvo. Kasnije je njena upotreba postala češća, tako da u današnjoj kini nije više tako striktno povezana.

 

Istražujući kineske simbole, vredi imati na umu da se Kina konstantno redefiniše. Premda tradicija ima veliku vrednost, Zapadni svet prožimajući biznis, kulturu i političke interakcije, utiče na svakodnevni život Kineza. Stoga se javljaju izuzeci od pravil, kada kineska nevesta nosi belo, a logo kineske globalne kompanije je u bojama koje imaju pozitivnu konotaciju i u Evropi.