Probajte kinesku kuhinju

U Kini je vreme provedeno za stolom pravi ritual. To je prilika da uživaju u ukusnoj hrani, razgovoru, ali i oblik poklona koji Kinezi poklanjaju svojim gostima. Prie prihvaćanja poziva na večeru, bitno je naučiti nekoliko osnovnih pravila ponašanja kako bi se izbegle neugodnosti.

Za Kineze ništa ne učvršćuje odnose u porodici, profesionalno i među prijateljima kao zajednički obrok. Bitno je zapamtiti da je poziv na ručak ili večeru poklon. Ako nas Kinezi zovu u restoran, običaj je da oni plate ceo račun. Ako će svako da plati svoj deo računa to će se smatrati velikim faux pas-om (greškom). Zauzvrat će očekivati pozivnicu od druge strane.  

U Kini je vreme provedeno za stolom pravi ritual.

Za okruglim stolom

Tradicionalni kineski sto je okruglog oblika. Kinezi veruju da takav oblik zbližava ljude, bez obzira na socijalni status ili poslovnu hijerarhiju. No, čak i za okruglim stolom neka mesta imaju bolju ili lošiju poziciju. Bolja su ona koja gledaju prema ulazu, a lošija ona koja su bliže vratima. Počasni gost uvek sjedi desno kraj domaćina, a ostali gosti nasumično. Na stolu će gosta uvek dočekati: mala porculanska činija, pljosnati tanjir, štapići za jelo i šolja ili čaša. Ako domaćin stavi porciju hrane na naš tanjir to je znak simpatije, jer će odabrati samo najbolje za svoje goste. No, nije iznenađujuće ako to učini sa svojim, već iskorišćenim štapićima.

Štapići za jelo – produžetak prstiju

Kada prihvatite poziv za večeru kod Kineza, vredi naučiti koristiti štapiće jer oni smatraju koriščenje pribora za jelo varvarskim. Oni smatraju štapiće produžetkom svojih prstiju.  Tradicija korišćenja štapića za jelo postoji hiljadama godina. Tokom pauze između obroka štapići se trebaju položiti na tanjir ili naslonjene na posebne stalke desno od tanjira. U skladu sa starom kineskom izrekom, da li je neko naučio služiti se štapićima, testira se na 3 načina: traži se da podigne zrno pirinča do usta, gleda se sposobnost hvatanja strele u letu i sposobnost teranja komarca koji leti oko njegove glave.  

To je prilika da uživaju u ukusnoj hrani, razgovoru, ali i oblik poklona koji Kinezi poklanjaju svojim gostima.

A šta je na stolu?

Na stolu je sva hrana položena u sredini. Poslagana je na poseban pokretni deo kako bi mogli bolje deliti hranu. Prema tradiciji, meni se treba sastojati od najmanje 3 priloga, 4 vruća jela ili supe koji su posluženi u kratkim intervalima. Još jedan kineski običaj je dodavanje dodatnog jela prema broju gostiju, i svako od njih bi trebao probati sva jela na stolu. U svakodnevnom životu, Kinezi se zadovoljavaju s 4-6 jela za ručak ili večeru. Vredi primetiti kako Kinezi imaju samo 2 obroka dnevno – skroman doručak baziran na pirinču i ručak ili večeru koji se sastoje od više vrsta jela.  

 

Gostima se jela serviraju određenim redosledom. Pomićni deo na koji se stavlja hrana usmerava se tako da novo servirano jelo uvek završi ispred počasnog gosta. Ostali gosti treba da pričekaju dok počasni gost prvi ne proba jelo. Tokom prve grupe jela, potrebno je probati samo manju količinu hrane, dok se veće količine hrane konzumiraju tokom drugog ili trećeg serviranja. Vredi zapamtiti da se zadnji obrok nikako ne sme uzeti, već mora ostati na poslužavniku. Kinezi prazan tanjir smatraju znakom gladi i to bi za njih značilo da nisu pripremili dovoljnu količinu hrane za svoje goste.   

Gan bei! - zdravica

Tradicionalan zeleni čaj i razne vrste alkoholnih pića nalaze se poslužene na stolu. Ako je naša čaša napunjena domaćinu treba zahvaliti tako da se lagano prstom udari o rub stola. Alkohol se ne sme konzumirati pre prve službene zdravice koju obično održi počasni gost. Zdravica glasi ”Gan bei!” što znači – isprazni svoju čašu ili jednostavno – na iskap. Nakon prve zdravice prihvatljivo je isprazniti svoju čašu, pa čak i ukazati na to da je prazna. Kinezi veruju da niko ne sme piti alkohol sam što obično rezultuje time da svako nazdravlja sa svakim kako se niko ne bi osećao izostavljenim.  

Kada prihvatite poziv za večeru kod Kineza, vredi naučiti koristiti štapiće jer oni smatraju korišćenje pribora za jelo varvarskim.

Šta se za stolom ne bi smelo?

Za Kineze je hranjenje i gozba za stolom jedan oblik relaksacije. Teške i tužne teme razgovora se ne koriste. Takođe treba biti oprezan sa šalama i humorom za čije je razumevanje potrebno veće znanje o kulturi tog naroda.

 

Odbijanje hrane je kršenje društvene etike, ako se odbija, za to mora postojati opravdan razlog. Ako imamo dobar apetit, trebamo izbegavati naginjanje preko stola za jelom – zbog toga Kinezi koriste pokretni poslužavnik na stolu kako bi svako mogao doći do željenog jela.

Mnogo grešaka za stolom povezano je s korišćenjem štapića za jelo. S njima se ne sme igrati niti lupkati po stolu ili tanjiru. Posebno uvredljivo bi bilo položiti štapiće vertikalno u činiju s pirinčem jer to predstavlja ritualno jelo za mrtve. Kineski domaćini bi to mogli protumačiti kao da im želite smrt.

Za stolom s poslovnim partnerom

Kinezi veruju da je zajednički obrok s ljudima s kojima su povezani poslovno vrlo bitan za njihov odnos. Oni veruju da to donosi uspeh u poslu. Tokom takvih sastanka vrlo je bitno izbegavati temu „posao“. Obično se takvi sastanci održavaju u restoranu i traju oko 2 sata. Strana koja poziva dočekuje goste ispred ulaza u restoran. Osoba koja je na najvišem položaju u poslovnoj hijerarhiji ulazi prva i ona je počasni gost za stolom. 

 

Ne morate brinuti o rasporedu sedenja jer obično domaćin pokazuje gde će ko sedeti. Tokom poslovne večere bonton je gotovo isti kao i kod obične kineske večere. Zapamtite da je bitno stalno naglašavati kako je hrana ukusna jer to Kinezima simbolizuje da imate samo dobre želje za njih kao njihovi gosti. Alkohol se takođe poslužuje tokom kineskih poslovnih večera. Ako ne nameravate piti alkohol te večeri, bolje da imate dobr izgovor jer je za Kineza osoba koja odbija nešto što mu on ponudi znak da je to osoba od nepoverenja. Večera je gotova kad se serviraju vrući peškiri. Nije potrebno davati napojnicu osoblju jer će to učiniti domaćin. Kako bi održali dobre poslovne odnose, poziv za sličan oblik večere treba biti upućen i od gosta prema domaćinu. Najbolje mesto za to bi bio kineski restoran jer su Kinezi jako povezani s njihovom kuhinjom. Bitno je zapamtiti da naša poslovna večera ne sme biti „manja“ od one na kojoj smo prethodno bili.   

Kinezi veruju da je zajednički obrok s ljudima s kojima su povezani poslovno vrlo bitan za njihov odnos.