Kineske poslastice

Tradicionalan evropski dezert koji se servira na kraju obroka nije poznat u kineskoj kuhinji. Slatkiši se u kineskoj kuhinji obično pojavljuju između obroka – kao prilog za balans ukusa ili kao tradicionalno jelo za praznike.

Ukus slatkog nije najomiljeniji u Kini. Usprkos raznolikosti kineske kuhinje, torte i ostala slatka jela nemaju mesto na meniju. U Kini je popularan slatki obrok – sveže voće, kao longan ili liči, koji se još zove i kineskom šljivom, ili voće koje se termički obradi (pržene jabuke, kandirane jabuke, ili šljive umočene u susam i punjene rižom kuvane na pari. Tokom vrućih leta poslužuje se činija od lubenice. Šuplja lubenica koristi se kao činija za mandarine, pulpu lubenice i šećer. Ona se poslužuje rashlađena. 

Praznične poslastice

Kinezi preferiraju slatko tokom praznika. Tokom kineske Nove godine, na stolu se mogu naći ravioli punjeni mesom ili povrćem, pa čak i slatkiši ili torta. To ima posebno značenje – slatko na stolu označava da će nadolazeća godina biti slatka, odnosno puna ugodnih događaja. Pirinčane kuglice sa slatkim punjenjem povezane su s proslavom Nove godine, one su simbol  porodične sreće. Mesečev kolač je obavezan slatkiš u Jesenjem festivalu i takođe obavezan poklon za članove porodice, prijatelje i kolege na poslu sa željom da budu srećni i prosperitetni. Najtradicionalnije punjenje mesečevog kolača je punjenje od datulja-oraščića-badema. Kinezi vole da eksperimentišu pa ih ponekad napune i punjenjem od beloga pasulja. Neki od njih su punjeni s kuvanim i slanim žumancem pačijih jaja. 

Pirinač igra glavnu ulogu

Pirinač je neizostavna u kineskoj kuhinji. Poslužuje se i u slatkoj varijanti, npr. u kombinaciji s datuljama, u obliku rolnica koje se motaju u lišće šećerne trske ili koren lotosa. Jedno od najpoznatijih kineskih slatkih jela je Pirinač 8 blaga. Posebno se priprema s oraščićima, suvim voćem i kandiranim voćem, poput smokvi i višanja. Kolačići i rolnice se prave od pirinčanog brašna slično kao i evropske kuglice – knedle.

 

Ne samo slatko

Kineska specijalnost je mešanje ukusa. Sastojci u hrani, zbog kojih bi u Evropi pomislili na desert kombinuju se u lokalnoj kuhinji sa “suvim jelima” i obratno. U kineskoj je popularan kolač od graška ili desert napravljen od gomolja koji je sličan krompiru na pari. Slatko voće poput ananasa dodaje se u mesna jela i gljive.

Kolačići sreće

Možda najrašireniji na svetu kineski kolači su kolačići sreće. Oni ne samo da su ukusni, pružaju i mnogo zabave.

Sastojci
Za pravljenje- kolačića potrebno je:

- 45-50 papirića na kojim trebate napisati proročanstva i poruke

- 30 grama brašna,

- 3 žlice šećera,

- 3 jaja,

- 2 kašika ulja,

- prstohvat soli,

- bademi i oraščići (jedan badem za jedan kolačić) – oni se ne moraju dodavati, ali će obogatiti ukus.

Priprema
Dodajte jaja, šećer, ulje i so u brašno. Umestite i dobro izvaljajte testo. Koristeći staklenu čašu izrežite krugove. U svaki od njih stavite komadić papirića, bademe ili lešnike.  Presavite i napravite polumesec. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni C 15-20 min.

Primeri izreka za kolačiće:

`Ono što vidiš je ono što možeš videti’

`Budi strpljiv, Veliki zid Kine se nije sagradio za jedan dan.`

`Svetlo male sveće ti može pomoći u potrazi za velikim stvarima`